Ribiški tabor mladih ribičev 2019, Polzela, Savinjska regija

Ribiška družina Šempeter (RD) je v času med 8. in 10. julijem  organizirala in izvedla tridnevni ribiški tabor, ki so se ga udeležili mladi ribiči iz osnovnih šol Braslovče, Polzela, Petrovče, Šempeter, Žalec, Šmartno ob Paki, Prebold in RD Mozirje, Savinjska regija. Na taboru, ki so ga vodili mentorji, je sodelovalo 34 mladih  ribičev.

Ribiški tabor je v celoti potekal v prekrasnem okolju Ribiškega doma Preserje.

Tabor je spadal v sklop aktivnega preživljanja prostega časa otrok v času počitnic v naravi, po drugi strani pa je to ena izmed aktivnosti, ki so usmerjene v pomlajevanje ribiškega članstva in nadaljevanje aktivnosti, ki jih je ribiška družina izvajala zadnja leta.

Po uvodni predstavitvi RD Šempeter so mladi ribiči v prostorih sejne sobe ribiške družine spoznavali ribje vrste, ki jih zasledimo v vodah in s katerimi gospodari družina. Na jezeru so jim bile prikazane različne tehnike ribolova in oprema, potrebna za izvajanje  tehnik ribolova (vijačenje, talni ribolov, muharjenje, ribolov s plovčkom). Tudi sami so praktično izvajali ribolov z različnimi tehnikami.

Za zaključek lahko povemo, da je bil cilj  tabora dosežen. RD Šempeter je skupaj z mentorji vzbudila zanimanje za ribolov med mladimi, kar dokazuje številčna udeležba. Pomembno je tudi druženje med vrstniki in preživljanje prostega časa v naravi, stran od sodobne digitalne tehnike, zaradi katere mladi vse preveč časa nezdravo preživijo doma.

Tabor je tudi pokazal, da je treba mladim ponuditi nekaj kakovostnega, če želijo v ribiških družinah ribiški podmladek. Je pa res, da je za izvedbo takšne aktivnosti potrebno veliko priprav, dobre volje, prostega časa, idej, skratka prostovoljstva, ki v današnjih časih postaja kategorija, ki je skoraj ne poznamo več.

Ob koncu tabora so se še dogovorili, da se bodo med počitnicami dobivali vsak četrtek popoldne na enem izmed ribnikov v Preserjah.

              

Tone Tavčer

 

VIR:POLZELA.SI