ZANIMIVOSTI

Se vam splača zamenjati banko? Prihranite lahko do 400 evrov na leto

Pri nas deluje štirinajst bank in hranilnic – potrošniki imamo možnost izbire in s tem nagrajevanja oziroma kaznovanja ponudnikov. Med bankami so večje in manjše razlike – v ponudbi storitev, številu poslovalnic in bankomatov, odnosu do strank ter v višini nadomestil, ki jih zaračunavajo komitentom.

Enostavna primerjava stroškov za pametno izbiro

Na ZPS že trinajst let skrbimo za enostavno primerjavo stroškov bančnih računov v našem brezplačnem spletnem primerjalniku. V zadnjem letu smo priljubljeni primerjalnik nadgradili v sodelovanju z Banko Slovenije – zdaj tam ponudbo računov in paketnih računov, poleg zaposlenih, najdete tudi upokojenci, študenti in otroci.

Na enem mestu je zbrana ponudba vseh bank in hranilnic, ki delujejo pri nas, to pa vam prihrani veliko časa in truda s primerjavo posameznih cenikov. Z vnosom podatkov o svoji mesečni porabi z nekaj kliki pridobite seznam ponudb, od najbolj do najmanj ugodne.

ZPS primerjalnik osebnih računov >

Predstavitev uporabe primerjalnika stroškov osebnih računov in pomoč pri izračunih

Uporaba primerjalnika stroškov osebnih bančnih računov je enostavna in vam lahko prinese znatne letne prihranke.

Za vse tiste, ki primerjalnika še niste uporabili, želite izvedeti, kako deluje, ali pa pri uporabi potrebujete pomoč, v novembru organiziramo kratek webinar. Predstavili bomo uporabo in za vas po potrebi tudi opravili izračune stroškov. Svetovali vam bomo tudi po telefonu ali osebno na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Predstavitev in svetovanja pri uporabi primerjalnika osebnih računov:

  • Webinar s predstavitvijo uporabe primerjalnika osebnih bančnih računov in pomoč pri izračunih: petek 18.11.2022 ob 14.00; predhodna prijava je obvezna, prijavite se tukaj >
  • Telefonsko svetovanje in izračun vaših prihrankovponedeljek 21.11.2022 med 9.00 in 16.00 na tel. 01 474 06 10;
  • Osebno svetovanje na Zvezi potrošnikov Slovenije v Ljubljani na Tržaški 2torek 22.11.2022 med 9.00 in 16.00.

Prijavite se na webinar >

Katere podatke potrebujete za primerjavo med bankami?

Za uspešno uporabo primerjalnika potrebujete le nekaj osnovnih podatkov o svoji porabi bančnih storitev:

1. Ali uporabljate spletno banko? Stroški so v tem primeru nižji, kot če položnice plačujete na bančnih okencih.

2. Koliko položnic plačate vsak mesec in na kakšen način? Dovolj je okvirna ocena ter razdelitev plačil na tiste v spletni banki in tiste na bančnem okencu.

3. Koliko direktnih obremenitev plačate vsak mesec? Podatek najdete na svojem bančnem izpisku.

4. Koliko trajnih nalogov plačate vsak mesec? Podatek najdete na svojem bančnem izpisku.

5. Kolikokrat mesečno dvignete denar na bankomatu, ki ni last vaše banke? Dovolj je okvirna ocena. Dvigi so na bankomatih vaše banke brezplačni.

6. Ali uporabljate kartico z odloženim plačilom? To plačilno kartico pogovorno imenujemo tudi kreditna kartica, zanjo banki plačate mesečno ali letno nadomestilo.

Z vnosom podatkov boste primerjalniku omogočili, da izračuna letne stroške več kot stotih računov in paketnih računov. Videli boste, koliko plačujete sedaj in znesek primerjali z drugimi ponudbami. Razlike so lahko velike in takrat je smiselna zamenjava ponudnika, če vam odnos z banko to omogoča – za tiste, ki odplačujete kredit, je ločitev od banke običajno težja naloga.

ZPS primerjalnik osebnih računov >

Koliko lahko prihranite z zamenjavo računa, paketa ali banke

Vse je odvisno od tega, koliko in katere bančne storitve uporabljate ter kakšne stroške za to plačujete. Za modelnega potrošnika, ki mesečno plača po šest položnic, eno direktno obremenitev in en trajnik, opravi tri dvige na bankomatu druge banke, uporablja kartico z odloženim plačilom in ne uporablja dodatnih storitev, je razpon letnih stroškov:

  • Za uporabnike spletne banke med 48 in 239 evri na leto, potencialni prihranek znaša skoraj 200 evrov;
  • Za uporabnike klasičnih bančnih storitev med 75 in 470 evri na leto, potencialni prihranek znaša skoraj 400 evrov.

Prihranke lahko dosežete tudi z zamenjavo računa ali paketnega računa, brez zamenjave banke, če ta za vas trenutno ni mogoča ali je ne želite. Preverite, koliko plačujete sedaj in kakšne so druge možnosti – tukaj smo, da vam pri tem pomagamo.

ZPS primerjalnik osebnih računov >

 

VIR: ZPS.SI