ZDRAVJE

Uporaba zdravilnih rastlin med nosečnostjo

Nosečnicam se morda zdijo izdelki, ki vsebujejo zdravilne rastline, naravna in varna alternativa običajnim zdravilom. To prepričanje na žalost ne temelji na realni osnovi. Nekatere rastline vsebujejo škodljive sestavine, ki lahko neposredno škodujejo materi ali zarodku. Poleg tega lahko rastline vsebujejo snovi s farmakološkim delovanjem, kot je stimulacija materničnih mišic, posledica česar je lahko povzročitev poroda. Tretja stvar, ki je ne smemo spregledati, je možna kontaminacija s snovmi, ki lahko škodujejo zarodku. Izdelki lahko vsebujejo pesticide, sintezne učinkovine ali težke kovine. Glede zadnjih je znan primer izpred desetletja, ko so poročali o šestih primerih zastrupitve s svincem pri nosečnicah v New Yorku zaradi uporabe uvoženih ajurvedskih zeliščnih zdravil.

Čeprav lahko kdo trdi, da se je neka zdravilna rastlina tudi pri nosečnicah uporabljala že stoletja, moramo upoštevati, da vsebujejo sodobni zeliščni izdelki iz zdravilnih rastlin visoko koncentrirane izvlečke in se zato lahko njihovi učinki bistveno razlikujejo od učinkov bolj tradicionalnih pripravkov, kot je čaj iz listov zelišča.

Načeloma lahko le redko za pripravke iz zdravilnih rastlin s precejšnjo gotovostjo trdimo, da je uporaba med nosečnostjo varna. Podatki iz znanstvenih študij o učinkih zdravil rastlinskega izvora v nosečnosti in literatura, ki poroča o izidu nosečnosti, med katero so bila uporabljena zdravila rastlinskega izvora, so namreč razmeroma omejeni. Glede drugih izdelkov, npr. prehranskih dopolnil, takih podatkov praktično ni na voljo.

Vsaj polovica nosečnic izkusi slabost med nosečnostjo, ki jo skuša odpraviti oziroma lajšati tudi na naraven način. Pri tem posežejo tudi po pripravkih iz ingverja. Po do sedaj znanih podatkih ni dokazov, da bi bil škodljiv za zarodek. Ker ima ingver lahko vpliv na krčenje materničnih mišic (sicer sila omejen), vseeno svetujemo previdnost, dnevni vnos naj ne preseže 1 g. Če se nosečnica zdravi z zdravili, je treba pred uporabo ingverja preveriti morebitne interakcije. Ingver namreč lahko vpliva na nekatera zdravila.

Kot rečeno, imamo glede (ne)varnosti uporabe zdravilnih rastlin zelo skope podatke, za večino njih zelo težko damo oceno. A nekaterim naj se nosečnice raje izogibajo. Med te prištevamo šentjanževko (Hypericum perforatum), modri kohoš (Caulophyllum thalictroides (L.) Michx.) in boraga (Borago officinalis). Pri šentjanževki so na živalskih modelih ugotovili poškodbe na zarodkih, na kar nakazujejo tudi nekatera opažanja pri ljudeh. Previdnost velja predvsem za uporabo v prvem trimesečju nosečnosti. Boragovo olje med nosečnostjo odsvetujemo, saj se bojimo potencialnega hepatotoksičnega učinka (škodljivost za jetra) in povzročitve poroda. Podobno velja za rastlino modri kohoš – sestavine lahko stimulirajo maternico in imajo teratogene učinke (povzročijo prirojene okvare zarodka).

Nosečnica naj se pred nakupom pripravka iz zdravilnih rastlin posvetuje s strokovnjakom s področja medicine/farmacije. Načeloma se uporabi pripravkov iz zdravilnih rastlin med nosečnostjo izogibamo, saj je o njihovih terapevtskih in škodljivih učinkih med nosečnostjo, pa tudi o kakršnih koli interakcijah med zdravili in zelišči znanega malo ali nič. Že za zelišča, ki se običajno uporabljajo pri kuhanju, ne bi pričakovali, da bodo škodljiva med nosečnostjo. In v količinah, ki jih običajno vsebujejo živila, res niso. Vendar so lahko v velikih odmerkih ali koncentriranih oblikah tudi kulinarična zelišča, kot sta žajbelj in česen, povezana s tveganji v nosečnosti.

Kadar se nosečnica odloči za uporabo izdelka iz zdravilnih rastlin, naj poseže po zaupanja vrednem viru in ga jemlje v priporočenih odmerkih. Če je na trgu izdelek iz zdravilne rastline registriran kot zdravilo, dajemo prednost temu pred drugimi, npr. prehranskim dopolnilom.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Bojan Madjar, mag. farm. spec.