Sezonske razprodaje – kakšne so obveznosti trgovcev? - savinjska.info

Sezonske razprodaje – kakšne so obveznosti trgovcev?

Sezonske razprodaje so bile od nekdaj dobra priložnost za nakup izdelkov, ki jih ne moremo ali ne želimo kupiti po redni ceni. Kdaj in ali sploh so predpisane sezonske razprodaje in kakšne so pravice potrošnikov in obveznosti trgovcev v tem času?

Sezonske razprodaje in zakonodaja

Do konca leta 2016 sta bila datum začetka in trajanje sezonskih razprodaj uradno določena. Ker sezonske razprodaje niso več posebej urejene, sta začetek in trajanje razprodaje odločitev vsakega posameznega trgovca. Še vedno pa so trgovci dolžni upoštevati določbe Zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot) in Zakona o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (ZVPNPP).

Sezonske razprodaje in obveznosti trgovcev

Trgovec je dolžan sezonske razprodaje objaviti na krajevno običajen način. Objava o uvedbi razprodaje mora vsebovati podatek o vrsti blaga, odstotku znižanja in času trajanja razprodaje. Blago, ki je predmet sezonske razprodaje, mora biti označeno s ceno pred znižanjem in z znižano ceno. Če je odstotek znižanja objavljen v razponu, mora najvišji odstotek znižanja zajemati najmanj eno četrtino vrednosti vsega blaga, ki je na razprodaji. Enaka pravila pa seveda veljajo tudi za trgovce, ki blago prodajajo preko spletnih trgovin.


Obveznosti trgovcev pri oglaševanju in označevanju blaga

Trgovci so dolžni razumljivo in nedvoumno oglaševati popuste in razprodaje. Podatki o blagu, ki je na razprodaji, morajo biti jasni in točni. Jasno mora torej biti razvidno katero blago je na razprodaji in katero ne. Znižani izdelki morajo tako biti označeni z oznako na etiketi izdelka ali z izveskom. Prepovedani so navidezni popusti in navidezne razprodaje, ko trgovec najprej zviša cene, nato pa jih zniža in oglašuje kot razprodajo. Blago, ki je predmet razprodaje, je torej moralo biti po višji ceni potrošnikom na voljo že prej.

Vračilo izdelka, kupljenega na razprodaji

Ali lahko potrošnik izdelek, ki je bil kupljen na razprodaji, preprosto vrne? V skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov prodajalec ni dolžan sprejeti nazaj izdelka, če je bil ta kupljen na razprodaji in je brezhiben. Vendar pa večina trgovcev kljub temu kupcem omogoča tudi vračilo na razprodaji kupljenega blaga. Drugače je seveda v primeru, če gre za blago z napako. V tem primeru lahko potrošnik reklamira blago tudi, če je kupljeno na razprodaji.

 

VIR: DATA.SI

X