Služenje z osebnimi podatki mladostnikov na Facebooku

Facebook pogosto zahteva zelo osebne podatke svojih uporabnikov, ki pa jih nato nadaljnje posreduje oglaševalcem, ki jih uporabijo v korist prilagajanja oglasov glede na posameznikove interese. Praksa tako imenovanega profiliranja je nesprejemljiva, saj gre za zlorabo podatkov mladoletnih oseb.

V raziskavi »Profiliranje mladostnikov za oglaševanje«, ki jo je izvedel Reset Australia, je sodelovalo 400 uporabnikov Facebooka starih 16 in 17 let. Kar 65,2 % je izrazilo neodobravanje ali pomisleke glede profiliranja, predvsem pa so bili zaskrbljeni o obsegu zbranih podatkov (77,8 %). Pri tem so sami poudarili, da so še bolj zaskrbljeni zaradi uporabe podatkov za profiliranje za oglaševalske namene kot pa zaradi zbiranja podatkov samih.

Na Reset Australia poudarjajo, da bi profiliranje morali omejevati bolj strogi predpisi o varstvu podatkov, še posebej za mladoletne uporabnike. Pozivajo tudi k uvedbi podatkovnih kod za mladoletne osebe, da bi se njihovi osebni podatki zajemali in obdelovali le na načine, ki so v njihovem najboljšem interesu. 

Vir: Reset Australia, 26.4.2021

 

VIR: SAFE.SI FOTO: SAFE.SI