OBČINE SAVINJSKE REGIJE

Šoštanj mesto v gosteh na 39. Slovenskem knjižnem sejmu, Savinjska regija

V ponedeljek se bo z otvoritvenim dogodkom pričel 39. Slovenski knjižni sejem, ki bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal od 21. do 26. novembra 2023. Na letošnjem sejmu se bo kot mesto v gosteh predstavil Šoštanj.

Na današnji tiskovni konferenci je predstavitev naše občine na sejmu povzel župan Boris Goličnik. Predstavili se bomo kot Kajuhov Šoštanj.

Osrednji poudarek naših predstavitev na Knjižnem sejmu je knjižica Sto dejstev o Kajuhu. Publikacijo je izdala Občina Šoštanj decembra 2022 – ob 100. obletnici pesnikovega rojstva. Gre za kratek, zanimiv in zelo berljiv prikaz pesnikovega življenja, tako da je knjižica že pošla, zato smo letos izdali še njen ponatis.

V knjižici gre za 100 ilustriranih kratkih zapisov s poudarki iz Kajuhovega življenja in njegovega literarnega ustvarjanja. Sto dejstev je zapisanih (ne čisto dobesedno) z zeleno tinto, podobno kot je pisal Kajuh mnoga pisma svojemu dragemu prijatelju Konstantinu Nahtigalu.

V knjižico je vključenih še 13 Kajuhovih pesmi, ki ponazarjajo pesnikov ustvarjalni lok: pesmi s socialno tematiko, futuristične, ljubezenske, uporniške in partizanske pesmi. Tako si lahko ustvarimo predstavo o Kajuhovi veličini in globini njegove brezčasne poezije.

Avtorica publikacije je Špela Poles, ki tudi vodi predstavitev Občine Šoštanj na knjižnem sejmu.

Kajuhov Šoštanj bo na stojnici Slovenskega knjižnega sejma predstavljal tudi druge knjige o pesniku Kajuhu, ki so izšle pri različnih založbah in s podporo Občine Šoštanj. Vodilna je zbirka osmih knjig Kajuh 100, ki jih predstavljamo v sodelovanju s Knjižnico Velenje.

Hkrati bo Kajuhov Šoštanj na stojnici v okviru knjižnega sejma predstavljal tudi publikacije:

–          nekaterih šoštanjskih avtorjev (na podlagi javnega poziva) in

–          številne domoznanske publikacije, ki obravnavajo tematiko z območja naše občine.

Kajuhov Šoštanj bo poleg predstavitve na stojnici v okviru sejma pripravil tudi  7 dogodkov:

  1. Kajuhov Šoštanj

Izvirna avdio – vizualna predstavitev Šoštanja, oplemenitena s kratkimi zgodbami in recitacijami – s poudarkom na Karlu Destovniku – Kajuhu.

  1. Pesnica o pisateljici, pisateljica o pesnici

Druga drugo bosta predstavili: pesnica Milojka B. Komprej in pisateljica Katja Brvar.

  1. Sto dejstev o Kajuhu, zapisanih z zeleno tinto (dve ponovitvi)

Predstavitev knjige v sliki in besedi.

  1. Tja med ljudi bova, deklica, šla … Ljubezenska pisma med Kajuhom in Silvo (tri ponovitve)

Kamišibaj po motivih iz knjige Ljubimca iz Vošnjakove ulice. Vanja Iva Kretič in Boštjan Oder sta za omenjeni kamišibaj prejela mednarodno nagrado strokovne žirije in nagrado Morigenos ter najvišjo stanovsko nagrado zlati kamišibaj 2023.

 

 

vir: sostanj.si