Sprejem najuspešnejših dijakov, Celje, Savinjska regija - savinjska.info

Sprejem najuspešnejših dijakov, Celje, Savinjska regija

Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot je danes pred Knežjim dvorom sprejel in nagradil 139 dijakinj in dijakov, ki so v minulem šolskem letu z izjemnim uspehom zaključili srednjo šolo ali bili izjemno uspešni na tekmovanjih iz znanja. Sprejel je 26 maturantov splošne mature, 68 maturantov poklicne mature, 39 dijakov, ki so s pohvalo opravili zaključni izpit, 6 izjemno uspešnih na tekmovanju iz znanja. Najuspešnejšim je podaril knjigo Municipiun Claudium Celeia, dr. Maje Bausovac in dr. Jureta Krajška, ki jo je izdal Pokrajinski muzej Celje, Savinjska regija.

Na sliki z županom Mestne občine Celje Bojanom Šrotom je diamantna maturantka Anamarija Mežnar s I. gimnazije v Celju.

Govor ob sprejemu najuspešnejših srednješolcev 

Spoštovani najuspešnejši, mlade dame, mladi gospodje,

dobrodošli. Lep pozdrav tudi ravnateljicam, ravnateljem, mamam in očetom.

To, da je ta dogodek, ta sprejem, meni eno najljubših opravil, ki jih imam kot župan, zagotovo drži. Stopiti pred mlade ljudi, ki so na pragu odraslosti obiskovali celjske srednje šole ter bili pri tem zelo uspešni, celo izjemni, in bili zgled mnogim vrstnikom, je nekaj najbolj navdihujočega in razveseljivega.

Vaši uspehi so zagotovo delno tudi odraz tega, da ste se na svoji šoli dobro počutili, da ste bili dobro sprejeti, da ste imeli dobre pogoje za delo in osebnostni razvoj. To pa je na nek način tudi ogledalo mesta,

saj je naša lokalna skupnost z vsemi celjskimi srednjimi šolami zelo povezana.

 

Ste posebna generacija. Minulo šolsko leto je bilo drugačno, postavljeni ste bili pred nove izzive v šoli in doma. Za nekaj časa ste se morali odpovedati stikom s prijatelji, kar je enako kot delo za šolo od doma,

zahtevalo precej discipline in samokontrole. Nič od tega ni omajalo vašega cilja, zato sem vesel, da vam danes – sicer nekoliko kasneje kot bi vam sicer – lahko čestitam in vas z dobrimi željami pospremim poklicnim ali študijskim izzivom naproti.

 

Brez muje se še čevelj ne obuje, pravi dobro znan pregovor. Brez truda, prizadevanje, dela, ne moremo pričakovati uspeha. Na vseh področjih življenja je tako, enak princip človeka spremlja vse od rojstva. Veseli me, da se je vaše delo obrestovalo, da ste nagrajeni z odličnim uspehom in ste si tem začrtali uspešno pot v prihodnost.

 

Zdaj ste odrasli. Pred vami so novi izzivi. Nekatere boste zlahka premagali, drugi bodo trši oreh. Bodo dnevi, ko bo šlo vse kot po maslu,

in bo kakšen dan, ko se vam bo zdelo, da nič ni prav. Srečevali boste ljudi, ki vas bodo spodbujali in bodo vaš navdih, in verjetno tudi takšne, ki vas ne bodo razumeli. Znašli se boste v situacijah, ko ne boste vedeli, kako naprej, in spet drugič doživeli zmage, ki vam bodo dale občutek, da lahko letite.

 

Življenje nas ves čas preizkuša. Pravijo, da ravno prav, točno toliko, kolikor zmoremo. Pomembno je, da nikoli ne obupamo. Da se veselimo in smo ponosni nase, ko nam uspe, in da znamo iti z dvignjeno glavo in z zaupanjem, da bo vse dobro, naprej, kadar nam spodleti.


 

Glede na odlične rezultate, ki ste jih dosegli na maturi, poklicni maturi, zaključnem izpitu, v glasbeni šoli ali tekmovanju iz znanja, sem prepričan, da si znate vaše prioritete postavljati pravilno. S svojim delom in odgovornostjo ste dokazali, da ste pripravljeni razpreti krila in sprejeti nove izzive. Ob tem naj vas spomnim, da je pred vami verjetno najlepši čas življenja. Ste v obdobju, ko lahko sanjate, si zastavljate velike cilje, odkrivate svet in uživate v vsem, kar vam ponuja življenje.

Vzemite si poleg dela tudi čas za vse, kar vas razveseljuje. Potujte, če imate možnost in priložnost, berite knjige in vsrkajte modrosti, poslušajte izkušene in si pustite pomagati, kadar se znajdete pred oviro.

 

Velikokrat mladim rečem, naj segajo po zvezdah, naj jim nobene sanje ne bodo preveč drzne in noben cilj previsok. Tudi danes vam prav to pomagam na srce. Verjemite vase in v svoje sposobnosti. Nikoli več človek ni tako svoboden in nikoli več ni odprtih toliko poti, kot v mladosti. Izkoristite to. Vzemite to, kot neponovljivo in dragoceno priložnost, da objamete ves svet in postanete to, kar si zares želite.

 

Iskreno vam čestitam! Želim vam srečno pot do vsakega izmed vaših ciljev, predvsem pa, da mi med potovanjem uživali.

***

Število najuspešnejših: 

26 – splošna matura

68 – poklicna matura

39 – zaključni izpit s pohvalo

5 – Glasbena šola Celje

1- tekmovanja iz znanja

 

VIR: MESTNA OBČINA CELJE – AVTOR FOTOGRAFIJ: ANDRAŽ PURG