Vračanje denarne pomoči, ker je ne potrebujete - savinjska.info

Vračanje denarne pomoči, ker je ne potrebujete

V pripravi je peti protikoronski zakon, ki naj bi pomagal našemu gospodarstvu. Pri tem se poudarja, da so že pri zadnjem Megazakonu opozarjali na vračanje denarne pomoči, ki je bila pridobljena neupravičeno. V Veliki Britaniji poročajo o tem, da so se za vračanje denarne pomoči nekateri delodajalci odločili samodejno.

3 ukrepi petega protikoronskega zakona

V pripravi je peti protikoronski zakon, ki naj bi pomagal našemu gospodarstvu. Glavni 3 ukrepi, ki jih predvideva peti protikoronski zakon, so:

Vračanje denarne pomoči v Sloveniji

Pri tem je potrebno poudariti, da so že pri zadnjem Megazakonu opozarjali na vračanje denarne pomoči oz. sredstev, ki so bila pridobljena neupravičeno. Prejeta sredstva so tako npr. dolžni vrniti:


  • delodajalci, ki bodo pričeli postopke likvidacije družbe v obdobju prejemanja sredstev in po prenehanju prejemanja sredstev, ki je enako obdobju prejemanja sredstev
  • samozaposleni, če jim prihodki v prvem polletju niso upadli za več kot 20% glede na isto obdobje leta 2019 ali če bodo v drugem polletju dosegli več kot 20% rast prihodkov glede na isto obdobje 2019
  • samozaposleni, ki so podali neresnično izjavo glede bistvenega zmanjšanja prihodkov
  • če bo pri prejemniku od uveljavitve Megazakona do konca leta 2020 prišlo do delitve dobička, izplačil dela plač za poslovno uspešnost oziroma nagrad poslovodstvu.
  • tisti, ki delavcem v obdobju čakanja na delo ne bodo izplačevali nadomestil plače
  • tistim, ki bodo delavcem, ki delajo, odrejali nadure, čeprav bi to delo lahko opravili z delavci na začasnem čakanju na delo
  • itd. – več o tem si lahko preberete tudi v našem članku 

Vračanje denarne pomoči v Veliki Britaniji

V Veliki Britaniji so se nekateri britanski delodajalci odločili za samodejno vračanje denarje pomoči, ki so jo zaradi epidemije prejeli od države. Za vračanje denarne pomoči so se odločili, saj so videF3li, da je ne potrebujejo. Nekatera podjetja so se odločila za vračanje denarje pomoči le za del prejetih sredstev. Za vračanje denarne pomoči se je odločilo 8.433 podjetij. Skupaj so vrnili za 234,5 milijona evrov.

To je sicer majhen znesek glede na sredstva, ki jih je država namenila za izplačila plač zaposlenim, ki so bili na čakanju ali v drugih oblikah dela. Še vedno oblasti sumijo, da je za okoli 3,8 milijard evrov sredstev šlo v roke podjetjem, ki te pomoči niso potrebovali.

 

VIR: DATA.SI