Stanovanjski krediti dražji, euribor strmo narašča

Bančne kreditne obrestne mere in referenčna obrestna mera euribor so občutno višji kot pred štirimi meseci. Kreditojemalci in tisti, ki razmišljate o najemu kredita – čas je negotov in zahteva posebno previdnost, premislek in premišljeno ukrepanje.

Euribor že krepko preko dveh odstotkov

Pri nas najpogosteje uporabljena različica v kreditnih pogodbah, 6-mesečni euribor, je 4.11.2022 dosegel vrednost 2,278 odstotka. Za kreditojemalce je skrb vzbujajoča ne le trenutna visoka vrednost, temveč tudi in predvsem hitrost naraščanja – krivulja je skoraj navpična. Glede na visoko inflacijo, ki jo ECB skuša obrzdati, pričakujemo tudi nadaljnja povišanja euriborja in s tem kreditnih obrokov.

Zaradi euriborja stroški kreditov s spremenljivo obrestno mero bistveno višji

Večina bank je v zadnjih štirih mesecih nekoliko povišala obrestne pribitke, ki so poleg euriborja del sestavljene oziroma spremenljive obrestne mere. Julija je povprečen pribitek znašal 1,3 odstotne točke, novembra 1,4.

A ker se je euribor v tem času povišal za skoraj dve odstotni točki, so bistveno višji mesečni obroki in s tem tudi končni znesek, ki ga potrošnik plača banki.

Julija ste kredit za 80.000 evrov za 20 let s spremenljivo obrestno mero preplačali za najmanj 12.500 evrov in za največ 22.200 evrov.

V začetku novembra je najugodnejše preplačilo 27.500 evrov, najmanj ugodno pa 35.600 evrov.

Če primerjamo najugodnejši ponudbi v razmiku štirih mesecev, razlika znaša skoraj deset tisoč evrov. Pri Unicredit banki, ki je tako julija kot tudi novembra ponujala najugodnejši navedeni kredit in pribitka v tem času ni povišala, se je mesečni obrok le na račun Euriborja zvišal s 372 na 444 evrov – razlika znaša dobrih 70 evrov.

Veliko povišanje fiksnih obrestnih mer

Fiksne obrestne mere so banke povišale bistveno bolj od spremenljivih. Če je julija povprečna fiksna obrestna mera za omenjeni kredit znašala 2,8 odstotka, je do novembra narasla za skoraj odstotno točko in znaša 3,7 odstotka.

Julija je najnižje preplačilo znašalo 22.600 evrov, najvišje pa 27.200 evrov. Trenutno preplačilo glede na podatke informativnih izračunov na spletnih mestih bank in hranilnica ni manjše od 29.600 evrov, najvišje pa znaša 37.000 evrov.

Zaradi skoka vrednosti euriborja so razlike med stroški kreditov s fiksno in spremenljivo obrestno mero še manjše kot v preteklosti. To je še dodaten razlog, da (vsaj) pri dolgoročnih kreditih izberete manj tvegano fiksno obrestno mero.

ZPS nasvet

Preverite ponudbo stanovanjskih kreditov v ZPS spletnem primerjalniku.

Če razmišljate o najemu stanovanjskega kredita, svetujemo fiksno obrestno mero. Euribor se je v zadnjih mesecih močno povišal, gibanje v prihodnosti je negotovo, a pričakujemo dodatna povišanja.

Če odplačujete kredit s spremenljivo obrestno mero razmislite, ali lahko kredit morda predčasno poplačate oziroma ga spremenite v kredit s fiksno obrestno mero – pri svoji ali drugi banki.

vemvec-noga

 

VIR: ZPS.SI