V Termoelektrarni Šoštanj želijo porušiti blok 4 in dimnike odsluženih blokov. - savinjska.info

V Termoelektrarni Šoštanj želijo porušiti blok 4 in dimnike odsluženih blokov.

Kot piše VECER.COM:

Želijo porušiti hladilni stolp bloka 4 in dimnike odsluženih blokov, ker da lahko postanejo nevarni, a koliko bi to okvirno stalo, še ne vedo. Ponovna presoja vplivov na okolje ob uvozu tujega premoga jih v tem trenutku ne skrbi.


Pred dobrim letom dni so po 46 letih delovanja v Termoelektrarni Šoštanj (Teš) trajno zaustavili blok 4, to je tisti blok, ki je najbližji mestu Šoštanj. Razlog je bil več kot očiten: dotrajanost in ekološka nesprejemljivost za obratovanje. V tistem času, pred ekološko posodobitvijo, je bil ekološko nesprejemljiv sicer še blok 5, a ker za dneve morebitnih izpadov novega bloka 6 niso imeli rezerve, so pristojne institucije pa tudi banke, ki so sofinancirale gradnjo bloka 6, večkrat zaprosili za podaljšanje obratovanja. Tako niso bili tako zelo redki dnevi, ko je v Šoštanju dejansko ob novem bloku 6 deloval le blok 4.

Odkar so ga trajno zaustavili, blok 4 pomeni predvsem stroške vzdrževanja. Kolikšne, v Tešu po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah nimajo konkretnih izračunov. Neznanka je trenutno tudi znesek, ki ga bo šoštanjska elektrarna oziroma njegova lastnica, družba Holding Slovenske elektrarne, morala nameniti za odstranitev hladilnega stolpa in dimnika odsluženega bloka 4. Po spet neuradnih pojasnilih je namreč o tem še preuranjeno govoriti, saj točnih projektov še ni. Vse, kar uradno o tej temi povedo v elektrarni in družbi HSE, je, da so poleg hladilnega stolpa bloka 4 v načrtu za rušitev tudi dimni vodi blokov od 1 do 3. In da je projektna dokumentacija za rušenje, ki bi se lahko izvedlo v letu 2020, trenutno v pripravi.

Za polovico podaljšali čas delovanja
Moč bloka 4, zgrajenega leta 1972, je bila 275 megavatov. V svoji uporabni dobi je deloval 294.854 ur in proizvedel 63,524.119 megavatnih ur. Za omenjeno proizvodnjo je porabil 59,594.927 ton premoga. V Evropi podobne bloke zapirajo pri okvirno 200.000 opravljenih obratovalnih urah.

Ob izgubi še strošek rušitve?

Zakaj se Teš ob dejstvu, da je lansko leto zaključil z 58,5 milijona evrov izgube, sploh loteva rušitve, še posebej, če v rokah nima ne podatkov o tem, koliko ga vzdrževanje stane, niti o tem, koliko ga bo stala rušitev? 

Preostanek članka si lahko pogledate na tej POVEZAVI

 

VIR:VECER.COMAVTOR: Rozmari Petek – FOTO:PIXABAY(simbolična fotografija)

X