Za katera delovna mesta so primerni delovni natikači?

Delovna mesta lahko zahtevajo različno vrsto obutve, ki vam bodisi olajša bodisi oteži delo na nogah. Če delate v poklicu, kjer večji del dneva preživite na nogah je priporočljivo, da nosite prave delovne natikače, ki naj bodo udobni in s pomočjo katerih vaše noge ter križ ne bosta pretirano trpela.

Delovni natikači so namenjeni različnim vrstam poklicev, ki vam omogočajo lažje opravljanje dela, saj je večurno stanje na nogah naporno in zahtevno. V zdravstvu je znano, da se pogosto uporablja delovne natikače, saj omogočajo udobno hojo.

Zakaj so stopala pomembna?

Ker so naša stopala glavni vir gibanja in vsebujejo ogromno refleksnih točk, lahko preko njih vplivamo na svoje telo. Ker pravilna lega stopala vpliva na kolena, kolke in hrbet, je važno, da je naša obutev udobna.

Stopalo je sestavljeno iz 26 kosti, 33 sklepov in več kot 100 mišic, tetiv in ligamentov. Opravlja več pomembnih funkcij:

 • stabilizira naše jedro
 • podpira celotno telo
 • spreminja sile udarca (preko udarca v tla se sila spremeni v kinetično energijo),
 • opravlja tudi senzorično funkcijo.

Pogoste napake današnje obutve:

 • Vsebujejo preveč debele podplate in tako zmanjšajo stik s tlemi.
 • Preprečujejo stik z zemljo in naravno ozemljitev.
 • Vse prevečkrat obutev stiska nožne prste.
 • Preveč blaži sile udarca, da se sila ne spremeni v kinetično energijo, ki je osnova za gibanje.
 • Preveč pokriva gležnje in tako zmanjša njihovo gibljivost.

Za koga so delovni natikači primerni?

Delovni natikači se najpogosteje uporabljajo v zdravstvu, hotelirstvu, frizerstvu, gostinstvu in čiščenju. Večina obutve ima debelejši podplat in ergonomsko oblikovan čevelj z rahlo dvignjeno peto. Gre za udobne čevlje, ki jih na različnih delovnih mestih radi nosijo tako moški kot ženske, saj poskrbijo za zdravje podplatov in nog.

Nekatere znamke so razvile posebne vložke in notranjike, ki preprečujejo razvoj bakterij in neprijetnih vonjav,  veliko lažje je tudi čiščenje.

Zakaj so delovni natikači pomembni?

Veliko je poklicev, kjer so zaposleni ves čas na nogah, zaradi česar imajo težave s križem in bolečinami v nogah. Najmanj, kar lahko storimo je, da si poiščemo najbolj učinkovito in udobno obutev. Če želimo imeti spočito nogo, moramo imeti ortopedsko delovno obutev oziroma ortopedske delovne natikače. Takšno vrsto obutve lahko uvrstimo tudi pod del zaščitne opreme.

Delovni natikači morajo imeti premišljene položaje, obliko in trdoto, saj imajo takšni čevlji poudarek na refleksnih točkah na podplatih. Zato so delovni natikači priljubljen čevelj, ki jih delavci radi nosijo ob vseh letnih časih, predvsem poleti. Takrat naša noga bolj diha kot pri zaprtih športnih copatih oziroma drugih oblikah delovnih čevljev.

Vrste delovnih natikačev

Poznamo različne vrste delovnih natikačev, ki se razlikujejo po podplatih in odprtosti:

 1. Zaprti natikači z lesenim pregibnim podplatom. Hodna površina je iz poliuretana, ki blaži korak. Modeli so večinoma zračni in široki ter lahko vsebujejo tudi pašček za regulacijo. Ležišče noge je anatomsko oblikovano.
 2. Natikači iz PU podplata, ki je odporen na drsenje. Vložki so večinoma usnjeni in  jih je možno zamenjati. V petnem predelu je blažitev, ki omogoča bolj prijetno hojo, sam čevelj pa je dovolj širok.
 3. Natikači iz PU materiala z zaščitno kapico, ki so prav tako narejeni iz usnja, so široki in odporni proti zdrsom. Takšne vrste natikačev vsebujejo zaščitno kapico proti močnejšim udarcem. Uporabljajo se predvsem v zdravstveni oskrbi, hotelirstvu, laboratorijih, čistilnih servisih, kuhinji ali industrijskih panogah.
 4. Usnjeni ali PU natikači iz mehke in oblazinjene hodne površine, ki so spredaj odprti. Namenjeni so predvsem zdravstveni oskrbi in v različnih storitvenih dejavnostih. Obutev je šivana in ima pogosto rahlo povišano peto.
 5. EVA ortopedski delovni natikači, ki so spredaj zaprti in imajo nedrseč podplat  Gre za natikače, narejene iz ekspandirane gume. Vsebujejo trak, ki se ga lahko nosi spredaj ali zadaj. Omenjene delovne natikače je možno prati v pralnem stroju. Ker so ortopedski, morajo ustrezati CE standardu EN ISO 20347.

 

Tudi širina čevlja je pomembna

Če imate bolj ozka stopala, vaši čevlji ali delovni natikači ne smejo biti preveč široki, saj vam bodo stopala drsela naprej. Če želite, da so stopala v pravem položaju, mora biti čevelj ali natikač ožji.

Če imate bolj široka stopala, vas čevlji ali natikači ne smejo utesnjevati, kar se pogosto zgodi. Ljudje, ki imajo široko stopalo ali bolj odebeljen nart, težje dobijo primerno obutev in so podvrženi omejeni izbiri. Zato ni redkost, da izberejo malenkost bolj utesnjen čevelj s tolažbo, da se bo raztegnil in razširil.

Izberite si pravi delovni natikač ali delovni čevelj

Slaba izbira čevljev ali natikačev lahko le še poslabša določena stanja kot so recimo artritis v kolkih, kolenih in gležnjih. Če boste ves dan v slabi ali neudobni obutvi, bo vaše stopalo deformirano. Pride lahko tudi do izbokline ob strani, ki onemogoča normalno hojo.

Zato poskrbite za svoje najbolj udobne natikače ali čevlje, v katerih boste cel dan brezskrbno hodili.