OBČINE SAVINJSKE REGIJE

Zasadili 20 novih javorjev pri stadionu Olimp in 5 hrastov v Novi vasi, Celje, Savinjska regija

Celje, 16. november 2023 – Celje je od danes bogatejše za 25 dreves. Opoldne smo ob cesti pri nogometnem stadionu Olimp zasadili 20 novih javorjev vrste maklen, v Novi vasi, pri trgovini Lidl, pa 5 novih hrastov na zelenici, kjer je neurje podrlo mogočen hrast, zavarovan kot naravna vrednota.  
Javorje vrste maklen so posadili župan Matija Kovač in učenci osnovnih šol Hudinja in Frana Roša. Otroci so pripravili tudi simpatično glasbeno točko in deklamacijo. Župan je ob zasaditvi povedal, da bomo to jesen še sadili in da bo v letošnjem letu mesto bogatejše za skupaj 184 dreves. Zahvalil se je javnemu podjetju Zelenice, ki vestno skrbi za drevesa in zelene površine v mestu. Izpostavil je, da je tudi to pripomoglo k prejemu priznanja Turistične zveze Slovenije, ki smo ga v ponedeljek prejeli v Novi Gorici. Celje je postalo najlepše in najbolj gostoljubno večje mesto v Sloveniji. Povedal je tudi, da se je Celje letos pridružilo izzivu »drevesa v mestih« – Trees in Cities Challenge, ki je pobuda Ekonomske komisije Združenih narodov za Evropo ter vabi župane in lokalne skupnosti po vsem svetu, da si zastavijo cilje za bolj zelena in trajnostna mesta.
Po dogodku pri stadionu Olimp smo na zelenici pred Lidlom v Novi vasi na predlog Zavoda za varstvo narave zasadili pet mladih hrastovih dreves, s čimer smo vsaj nekoliko omilili izgubo mogočnega hrasta, ki je bil zavarovan kot naravna vrednota in ga je v avgustu podrlo neurje. 
To jesen bomo nadomestili tudi lipo, ki jo je Celju podarilo partnersko mesto Singen in jo je prav tako uničilo avgustovsko neurje. 

 

vir: moc.celje.si

V Velenju zasadili 80 novih dreves in 300 grmovnic, Savinjska regija