SLOVENIJA

Zaživela prva Plaktivatova delavnica za študente

V okviru 16. Plaktivata izvedena brezplačna delavnica z namenom opolnomočenja mladih za ustvarjanje družbeno odgovornih mestnih plakatov

Ljubljana, 9. november 2023 – V tem tednu se je v prostorih Naravoslovnotehniške fakultete odvila prva Plaktivatova brezplačna delavnica za študente. Na pobudo TAM-TAM Inštituta so izbrani strokovnjaki udeležence različnih študijskih smeri, od oblikovanja in grafike do humanistike in celo fizike, opremili z idejami in znanjem o ustvarjanju plakatov, ki spreminjajo družbo. Priučeno znanje bo mladim koristilo tudi pri snovanju del za 16. mednarodni natečaj Plaktivat. Ta letos poteka na temo ‘Stiske mladostnikov‘, rok za prijave pa se izteče 17. novembra.

Namen Plaktivatove brezplačne delavnice je prenos znanja

Poslanstvo Plaktivata je pripomoči k pozitivnim premikom v družbi. To dosega tako, da kreativce spodbuja k odzivu na pereče problematike, javnost pa k razmisleku o njih. Sedaj se je temu priključila še ena raven, in sicer aktivno delo z mlajšimi generacijami v obliki brezplačnih delavnic, namenjenih prenosu znanja. Da so mladi željni tovrstnih aktivnosti, priča dejstvo, da so bila prosta mesta za prvo Plaktivatovo delavnico zapolnjena v pičlih dveh dneh.

V tem tednu se je tako v prostorih Naravoslovnotehniške fakultete zbrala skupina več kot 40 študentk in študentov, ki so odgovore na vprašanje, kako osvetliti tematike in spodbuditi h konkretnim dejanjem, iskali ob pomoči ekipe izbranih strokovnjakov. V teoretičnem delu so se med drugim seznanili s pojmom mestnega plakata, zgodovino Plaktivata, procesom iskanja idej in njihove realizacije ter različnimi prijemi vizualnega oblikovanja. V teoretičnemu delu pa je sledil praktični preizkus, v katerem so se udeleženci v dvojicah spopadli s kreativnim izzivom ustvariti mestni plakat na temo Aktivna družba. Delavnico je nato sklenilo komentiranje končnih del in poziv, naj pridobljeno znanje s pridom izkoristijo ob prijavi na 16. Plaktivat.

  1. PLAKTIVAT IZPOSTAVLJA STISKE MLADOSTNIKOV

Tokratna edicija natečaja poteka v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenija in TOM telefonom ter izpostavlja stiske mladostnikov. Te so v zadnjih letih vse resnejše, spremlja pa jih nema tišina, saj podatki razkrivajo, da kar 40 % mladih svojih težav ne zaupa nikomur. V ospredju kreativnega izziva je tako opogumiti mladostnike, da o svojih stiskah spregovorijo, starše in ostale pa opomniti, da prisluhnemo.

Zmagovalno delo 6. Plaktivata avtorice Ane Kompara

PLAKTIVAT IN MLADI

V Plaktivatovi bogati zgodovini – natečaj je nastal leta 2014, trenutno poteka že 16. edicija, sta kar dvakrat slavili študentski deli. Zmagovalno delo 6. Plaktivata je postala kreativa Pra*ica avtorice Ana Kompara, sicer absolventke arhitekture. V okviru 7. Plaktivata pa je žirijo prepričal  absolvent  Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Nal Klemen s svojim delom na temo ‘(ne)odgovorno potrošništvo ter alternativne načine oskrbe‘.

Tudi sicer je zanimanje mladih za sodelovanje v mednarodnem natečaju raslo iz leta v leto, kar je botrovalo odločitvi o nastanku nove kategorije Sveža kri leta 2021. To pomeni, da lahko mladi s svojimi deli tekmujejo tako v osrednji kategoriji kot tudi v kategoriji, namenjeni izključno dijakom in študentom, nad katero bedi ločena žirija, ki določi prejemnike nagrad.

Nal Klemen je s svojim delom slavil na 7. Plaktivatu

 

PREGLEDNA RAZSTAVA PLAKTIVAT V NOVI PLAKATNI GALERIJI

Razpis 16. Plaktivata spremlja tudi pregledna razstava nagrajenih del preteklih natečajih. Ta gostuje v novi TAM-TAMovi Plakatni galeriji BTC, ki se nahaja pred bivšim Kolosejem, dela pa si je moč ogledati do 17. novembra.

PLAKTIVAT #16

Idejna zasnova in izvedba: TAM-TAM INŠTITUT
Sodelujoči: Zveza prijateljev mladine Slovenije / TOM telefon
Medij: TAM-TAM mestni plakati
Projekt: Plaktivat 16 – Stiske mladostnikov

Rok za prijave: 17. november 2023

Prijava na natečaj: E-prijavni obrazec

 

Natečaj je namenjen vsem kreativcem, tako samostojnim ustvarjalcem in grafičnim oblikovalcem kot agencijam, ki želijo soustvarjati skupni življenjski prostor. Vse potrebne informacije so zbrane na spletni strani www.tam-tam.si, brezplačna prijava del pa poteka na spletnem obrazcu do 17. novembra 2023. 

 

Plaktivat je mednarodni družbeno odgovorni natečaj, aktivator družbene zavesti, ki vabi k ustvarjanju mestnih plakatov in spodbuja k pozitivnim premikom v družbi. Natečaj, ki je zaživel leta 2014, sedaj poteka enkrat letno in je namenjen oblikovalcem ter oblikovalskim skupinam z vsega sveta. Dijaki, študentke in študenti lahko na natečaju sodelujejo hkrati tudi v kategoriji Sveža kri. Prijavljena dela ocenjujeta strokovni komisiji, ki ju sestavljajo mednarodno priznani kreativci in oblikovalci.