SLOVENIJAZANIMIVOSTI

ZPS.SI: Pod drobnogledom: kozarec vode iz pipe, prosim!

V 19 restavracijah in 19 zdraviliščih smo preverili, kako težko je ob obroku priti do kozarca vode iz pipe. Zakaj na Zvezi potrošnikov Slovenije menimo, da je treba dostop do brezplačne vode iz pipe v restavracijah in zdraviliščih zakonsko urediti?

Potrošniki nam vse pogosteje ogorčeni sporočajo, da v restavracijah ni mogoče dobiti vode iz pipe in da v številnih zdraviliščih ob kosilu in večerji ponujajo le ustekleničeno vodo, gostje pa vodo iz pipe dobijo le, če jemljejo zdravila. Na Zvezi potrošnikov Slovenije menimo, da je treba dostop do brezplačne vode iz pipe v restavracijah in zdraviliščih zakonsko urediti.

Prednosti vode iz pipe pred predpakirano so očitne. Ne le, da je bolj trajnostna izbira, je tudi mnogo cenejša in primerljive kakovosti. Odločili smo se preveriti trditve potrošnikov. Obiskali smo 19 restavracij v Sloveniji ter poslali dopis 19 zdraviliščem in termam, da pojasnijo svojo prakso ponudbe vode.

Ugotavljamo, da je v Sloveniji to za nekatere dobičkonosna dejavnost.

Pohvalimo se lahko s kakovostno pitno vodo

V Sloveniji imamo srečo, da lahko pijemo vodo iz pipe. Drugod po svetu takšne sreče nimajo.

Bonia Miljavac, dr. med., spec. higiene, z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, poudarja: “Prednostno svetujemo pitje vode iz pipe, saj je v Sloveniji pitna voda iz javnih vodovodov večino časa zdravstveno ustrezna in povsem primerna za pitje.

Kljub temu moramo biti pozorni na opozorila upravljavca vodovoda v primeru morebitnih omejitev uporabe, najbolj pogost ukrep je prekuhavanje. Predpakirana voda je prav tako kakovostna, vendar je dražja in povzroča večji okoljski odtis.

Na splošno je voda iz pipe v Sloveniji ekološko in ekonomsko boljša izbira v primerjavi s predpakirano, zato jo priporočamo.”

 

Kozarec vode iz pipe, prosim!

Pozivamo vlado, da z ustreznim predpisom čim prej uredi brezplačen dostop do vode iz pipe v gostinskih obratih in v zdraviliščih.

Voda iz pipe je bolj trajnostna

“Voda iz pipe je okolju prijaznejša izbira, saj ne zahteva plastične embalaže, kar zmanjšuje količino plastičnih odpadkov in onesnaževanje okolja. Poleg tega transport predpakirane vode vključuje porabo fosilnih goriv, kar prispeva k izpustom toplogrednih plinov, medtem ko je voda iz pipe lokalno dostopna.

Predpakirana zahteva tudi večjo porabo virov za proizvodnjo plastenk, polnjenje in distribucijo. Pitje vode iz pipe zmanjša okoljski odtis in prispeva k trajnostnejšemu načinu življenja,” pravi Bonia Miljavac.

Okoljski vpliv predpakirane vode je vsaj 1400-krat večji kot vpliv vode iz pipe, njen vodni odtis pa je lahko do 17 litrov. Za žejo je zato najboljša voda iz pipe.

Naložba v vodo iz pipe se splača

Voda igra ključno vlogo pri številnih telesnih funkcijah: pomaga pri uravnavanju telesne temperature, prebavi, absorpciji hranil, ohranja zdravje kože, sklepov in mišic itd. Brez nje lahko preživimo le nekaj dni.

Simptom dehidracije je poleg glavobola, utrujenosti in resnih zdravstvenih težav tudi okrnjena sposobnost sprejemanja odločitev. Da boste še naprej sprejemali pametne odločitve, poskrbite za zadosten vnos tekočine – najbolje z vodo iz pipe.

Kaj dobimo za 2 evra? 

Za dva evra dobite v restavraciji pollitrsko plastenko vode, včasih še to ne, medtem ko lahko za enak znesek dobite 898 litrov vode iz pipe. Odrasla oseba popije 2 litra vode na dan, kar pomeni 730 litrov vode na leto.

Torej lahko odrasla oseba z dvema evroma poskrbi za ustre- zen vnos tekočine naslednjih 15 mesecev.

Cena plastenke vode je pogosto primerljiva s ceno sladkih pijač. Zaradi podobne cene se mnogi odločajo za sladke pijače.

 

Več o na povezavi: https://www.zps.si/aktualne-vsebine/trzni-pregledi/pod-drobnogledom-kozarec-vode-iz-pipe-prosim-368

 

vir: zps.si