Depoziti – kje se še da kaj zaslužiti?

Preverite obrestne mere za depozite in izračunajte, koliko obresti lahko zaslužite s svojimi prihranki.

Zadnji letošnji pregled obrestnih mer za depozite je pokazal še bolj žalostno sliko za varčevalce, saj je več bank dodatno znižalo obrestne mere. Nič nenavadnega ni, če je obrestna mera za krajša obdobja vezave enaka nič, a tudi za daljše, celo večletne depozite je težko najti pol odstotno obrestno mero. Kaj storiti? Če se odločite za depozit, ne sklepajte predolgih vezav, razlogov za to je več. Prvi so mizerne obrestne mere, ki prinašajo le simbolične obresti. Tudi gospodarske in splošne razmere niso take, da bi se bilo smiselno za dalj časa odpovedati svojim prihrankom, saj jih boste morda potrebovali. Ko denar enkrat vežete, je od banke odvisno, ali vam ga bo dovolila predhodno dvigniti in kakšno kazen vam bo dodelila – še nižjo obrestno mero, plačilo nadomestila ali pa kar oboje. Zato ne vežite vseh prihrankov, denar pa odnesite tja, kjer vam bodo zanj dali največ obresti.

Kalkulator – Koliko obresti dobim z vezavo sredstev? 

Uporaba kalkulatorja je je preprosta – vnesite znesek, ki ga lahko namenite depozitu in čas vezave ter izberite banko, kjer bo obresti največ. Večina bank omogoča vezavo sredstev tudi nekomitentom, a pred podpisom pogodbe preverite vse pogoje, tudi možnost odstopa.

Koliko obresti za 10.000 evrov?

Z vezavo 10.000 evrov za dobro leto (obrestne mere so višje pri 13 mesecih kot enem letu), lahko dobite 32 evrov pri Primorski hranilnici Vipava (obrestna mera 0,30%), pri Gorenjski banki 27 evrov (obrestna mera 0,25%) ter pri Lonu 21 evrov (obrestna mera 0,25%).

Če obdobje podaljšate na dve leti so zneski nekoliko višji – 70 evrov bi dobili pri Gorenjski banki (obrestna mera 0,35%), 60 evrov pri Primorski hranilnici Vipava (obrestna mera 0,30%) in 40 evrov pri Lonu (obrestna mera 0,20%). Pri bankah z najnižjimi obrestnimi merami pa bi v dveh letih zaslužili – dva evra.

 

VIR: ZPS.SIFOTO: ZPS.SI