Kako se odzvati na spletno ustrahovanje? - savinjska.info

Kako se odzvati na spletno ustrahovanje?

Tu je nekaj napotkov, kako lahko pomagate vašemu otroku, da se sooči s trpinčenjem na spletu.To so težki trenutki tako za otroka kot za vas, vendar obstajajo določeni praktični koraki, ki vam lahko pomagajo zaščititi dobro počutje vašega otroka in zagotovijo, da bo ustrahovalec odgovarjal za svoja dejanja.

  • Ohranite svoje vedenje na ravni svojih vrednot

Najprej poskrbite, da se bo vaš otrok uprl nagonu, da bi se tudi sam z zbadljivkami odzval na provokacije spletnega ustrahovalca, saj je ravno to tisto, kar ustrahovalec po navadi želi doseči. To bo le spodbudilo vedenje spletnega nadlegovalca. Otroka spomnite, da je spletni ustrahovalec nesramen in nezrel, medtem ko ste vi svojega otroka vzgojili tako, da bo odgovoren in prijazen. Živeti v skladu s svojimi vrednotami, kadar je to najtežje, je tisto, kar gradi značaj – zato otroka podpirajte in mu dajte vedeti, da ste ponosni nanj, ker se ni spustil na ustrahovalčevo raven.

  • Dokaze shranite in prijavite

Otroka naučite, da naj, kadar prejme žaljivo vsebino, nemudoma naredi posnetek zaslona in ga pokaže vam ali drugi zaupanja vredni odrasli osebi. Pomembno je, da zbirate dokaze, saj vam bodo omogočili, da kasneje ukrepate. Morda jih boste pokazali v šoli ali pa v kakšnih hujših primerih predali organom pregona v primeru, da gre za grožnje ali za nezakonito vsebino spolne narave. Morda boste zlorabo želeli prijaviti ponudniku internetnih storitev (ISP), če do ustrahovanja prihaja preko specifičnega računa na družabnem omrežju ali spletni strani. Skoraj vse storitve družabnih omrežij in spletnih dnevnikov (blogov) imajo možnost blokiranja tistih, ki storitve uporabljajo neprimerno oziroma jih zlorabljajo. Morda boste lahko določeno žaljivo vsebino tudi odstranili. Za vse te sankcije pa boste potrebovali dokaze – torej poskrbite, da naredite posnetke zaslona in nemudoma  predložite neprimerno vsebino.

  • Če vam ne uspe v prvo …

Spletno ustrahovanje po navadi traja daljše časovno obdobje. Če se vi in vaš otrok znajdeta v položaju, ko sta že predložila dokaze šoli ali ISP, vendar se še vedno spopadata s spletnim ustrahovanjem – naj vas to ne odvrne! Če boste obupali zdaj, bo spletni nasilnež dobil občutek, da se bo lahko kljub svojemu vedenju izmuznil posledicam! Namesto tega raje pomagajte otroku, da bo nepopustljiv in še naprej poročal o vsakem incidentu, dokler ustrahovanje ne bo prenehalo. Če se zlorabe poslabšajo ali ste nezadovoljni z odzivom, poskusite navezati drugačne stike ali kontaktirajte osebo na kakšnem višjem položaju. Če pa gre za zlorabo na določenem družbenem mediju, uporabite platformo tega družabnega medija in zahtevajte ukrepe neposredno od zaposlenega v podjetju. Vztrajajte in poskusite znova!


  • Prekinite kontakt

Če je mogoče, se prepričajte, da otrok nasilneža blokira na vseh družabnih omrežjih. Če je potrebno, blokirajte tudi njegov elektronski naslov in številko mobilnega telefona. Problematične račune na družabnih omrežjih lahko tudi izbrišete. Prekinitev stika morda ne bo prinesla pravice, ki si jo vaš otrok zasluži, vendar pa ga bo zavarovala pred škodljivo zlorabo in ohranila njegovo dobro počutje.

Z upoštevanjem teh nasvetov lahko otroku pomagate, da se bo primerno odzval v situaciji spletnega ustrahovanja, zmanjšate njegove čustvene stiske in morda vplivate na izid situacije, ki bi lahko imela ustrezne posledice za spletnega ustrahovalca. 

 

Vir: Fosi

 

VIR:SAFE.SIFOTO:PIXABAY

X