ŠPORT

TO so pogoste napake smučarjev – jih delate tudi vi?


Smučanje je aktivnost, ki zahteva veliko različnih spretnosti, poleg tega pa je potrebno biti pozoren tudi na primerno opremo in vse ostale smučarje okoli nas. Na smučišču in izven njega tako prihaja do mnogih napak, ki pa se jim lahko tudi izognemo, če jih dobro poznamo.

 

Pravijo, da se iz napak največ naučimo. Zato smo pripravili seznam najpogostejši napak smučarjev, katerim se skušajte tudi vi izogniti, saj bo smučanje tako veliko bolj brezskrbnejše.

Neprimerna smučarska oprema

Ustrezna smučarska oprema je ključnega pomena za varno smučanje. Na žalost pa imajo mnogi smučarji na smučišču predolge ali prekratke smuči in smučarske palice, neudobne smučarske čevlje, neustrezno pripravljene smuči ali pa so celo brez smučarske čelade in smučarskih očal.

Temeljito preverite svojo smučarsko opremo, še predno se odpravite na smučišče. Predvsem ne pozabite na smuči, ki morajo imeti ustrezno nabrušene robnike in namazano drsno ploskev, za kar je potrebno uporabiti ustrezen vosek za smuči.

Neprimerna smučarska oblačila

Čeprav morda na začetku vaših smučarskih aktivnosti izrazito občutite mrzlo vreme, nikar ne pretiravajte z oblačili. Tudi, če je zunaj temperatura okoli 0°C ali manj, to še ne pomeni, da morate nase dati vsa oblačila, ki jih imate v omari, saj se boste hitro začeli potiti.

 

Namesto tega izberite kakovostno funkcionalno perilo, toplo srednjo plast in smučarsko jakno.

Neupoštevanje zemljevida smučarskih prog

Zemljevid smučarskih prog je z razlogom na smučišču. Prvi razlog je ta, da se ne izgubimo, drugi razlog pa je tudi ta, da lahko ocenimo, ali se bomo pravočasno vrnili na izhodiščno točko.

 

Upoštevajte, da se smučišča običajno zaprejo ob 16.00. uri, torej če se nahajate na drugem koncu smučišča, poskrbite, da se boste pravočasno začeli vračati nazaj. V nasprotnem primeru boste morali najeti taksi ali poiskati drugo rešitev.

Precenjevanje smučarskega znanja

Smučarski zemljevid pa nam služi tudi temu, da se seznanimo s težavnostjo posamezne proge. Ta je sicer označena tudi na licu mesta z modrimi, rdečimi in črnimi oznakami, pri čemer so modre smučarske proge namenjena začetnikom, črne pa najbolj izkušenim smučarjem.

Torej pozor! Tudi, če črna proga na prvi pogled izgleda dokaj položna, kasneje na neki točki zagotovo doseže večje naklone, zato ustrezno izbirajte proge glede na svoje smučarsko znanje.

Prekratka varnostna razdalja med smučanjem

Med smučanjem je potrebno, podobno kot v avtomobilu, ohranjati ustrezno varnostno razdaljo. Nikoli ne vemo, kdaj se bo smučar pred nami zaustavil ali pa celo padel, in v takšnih primerih moramo imeti dovolj časa, da se pravočasno in varno zaustavimo.

 

Prekratka varnostna razdalja pa je na žalost zelo pogosta napaka smučarjev, ki pripelje do neljubih poškodb.

Ustavljanje na nepreglednih odsekih smučarske proge

Smučarji se pogosto ustavijo ob robu smučišča, vendar opažamo, da je to velikokrat tudi na nepreglednih odsekih proge, kot so prelomnice ali nepregledni ovinki. Če se ustavite tik pod prelomnico, potem vas smučarji za vami opazijo prepozno in zelo hitro lahko pride do nesreče.

 

Namesto tega se ustavite na robu smučišča na takšnem delu, kjer ste vidni že na daleč. Tam bo počivanje in čakanje na vaše prijatelje bistveno bolj varno.

Neprevidno prečenje smučarske proge

Čeprav morda na prvi pogled izgleda, da gredo vsi smučarji v isto smer, pa pogosto temu ni tako. Pogosto se lahko zgodi, da se dve progi združita v eno ali pa se celo prekrižata.

 

V takšnih situacijah so smučarji pogosto nepozorni na ostale smučarje in trčenje je neizogibno. V izogib temu, pred prečenjem smučišča vedno poglejte v vse smeri, saj boste le tako popolnoma varni.

Prezgodnje spuščanje varnostne pregrade na sedežnici

V strahu pred padcem s sedežnice, mnogi smučarji prezgodaj spuščajo njeno varnostno pregrado. Če ste na sedežnici popolnoma sami, to ne predstavlja velike težave. Če pa so z vami na sedežnici še drugi smučarji, potem se pred spuščanjem vedno prepričajte, da so ostali tudi pripravljeni. V nasprotnem primeru se lahko hitro zgodi, da nekoga udarite po glavi.

Zanemarjanje pomena utrujenosti

Zavedajte se, da je utrujenost mišic z vsako uro smučanja večja. Prav tako pa ne pozabite tudi na dejstvo, da je smučarska proga v vedno slabšem stanju. In, če teh dveh dejavnikov ne upoštevate, je to največja nevarnost za poškodbe.

 

Če menite, da niste kos trenutnim razmeram na progi in velikim kopicam snega, ki se naberejo tekom dneva, potem to zagotovo ni pravi trenutek za precenjevanje svojih smučarskih sposobnosti.

 

Izognite se najpogostejšim smučarskim napakam in poskrbite tako za lastno varnost kot tudi za varnost ostalih smučarjev na smučišču. Edino tako bo smučanje zabavno in brezskrbno.