Swimming at Mediterranean Games in Oran, Algeria on July 2, 2022
ŠPORT

Zmagovalni dan za slovensko reprezentanco na SI Oran


Današnji, sedmi tekmovalni dan je bil za slovensko reprezentanco, ki nastopa na Sredozemskih igrah v Oranu zagotovo najuspešnejši do sedaj. V dobrih dveh urah so naši športniki in športnice osvojili kar 7 kolajn ter bero odličij dvignili na številko šestnajst.
Kot prva sta na stopničke za najboljše stopila Živa Dvoršak in Luka Lukić, ki sta osvojila bronasto kolajno v mešanih strelskih ekipah. Na 10m z zračno puško sta s 16:12 premagala Hrvata Valentino Guštin in Mirana Maričića. 

Tilen Finkšt je v cestni dirki kolesarjev osvojil četrto mesto ter za las zgrešil odličje, dvigovalka uteži Nastasja Štesl pa je bila v kategoriji do 59 kg sedma v potegu (77 kg) in osma v potegu in sunku (95 kg), kar sta njena najboljša mednarodna dosežka. Brez finala sta z zračno pištolo na 10m ostala na 13. mestu Denis Bola Ujčič in na 15. Sara Ščuri. Na cestni dirki so slovenske kolesarke osvojile 8. mesto (Eugenia Bujak), 12. mesto (Nika Bobnar) ter 18. mesto (Urška Pintar). Tjaša Sušnik je odstopila, Špela Kern pa zaradi okužbe s koronavirusom ni nastopila.

Kmalu zatem pa se je pričelo zmagovalno slovensko popoldne. Najprej smo spremljali nastope plavalcev, kjer so se odličja vrstila eno za drugim. Kot prva je v bazen skočila Neža Klančar, ki je v disciplini 50 m delfin za sedem stotink zgrešila svojo drugo bronasto kolajno na teh igrah. Sledil ji je plavalec Peter John Stevens, ki je na 50m prsno osvojil bron. Nadaljevali sta Janja Šegel ter Katja Fain, ki sta osvojili zlato oz. srebrno kolajno na 200m prosto. Naslednji se je v bazen podal mladi plavalec Anže Ferš Eržen, ki je v disciplini 400m mešano Sloveniji priboril srebrno kolajno ter pri komaj 19 letih postavil državni rekord. Skoraj istočasno je na sosednjem atletskem stadionu atlet Filip Jakob Demšar v disciplini 110m ovire postavil državni rekord U23 in se zanesljivo uvrstil v jutrišnji finale. V isti disciplini je tekmoval tudi Jure Grkman, ki pa je izpadel kot deseti in končal s tekmovanjem.
Na atletskem stadionu pa se danes spisala tudi pravljica z zlatim in srebrnim koncem. Atletinja Neja Filipič, ki ji je včeraj v daljini za las ušla kolajna je danes pometla s celotno konkurenco ter se podala na najvišjo stopničko v disciplini troskok. Le nekaj minut pred tem pa je kolegica Anita Horvat v teku na 400m zaostala le za najhitrejšo in Sloveniji priborila srebrno odličje.

Kot zadnji izmed plavalk sta se v finale podali Tara Vovk in Daša Tušek. Tara je osvojila peto mesto na 100m prsno, Daša Tušek pa je bila na 800m prosto šesta. Sledili so še preostali nastopi atletinj in sicer Eva Pepelnak je zasedla peto mesto v troskoku, Jerneja Smonkar pa je bila šesta v teku na 800 m. Skakalec s palico Robert Renner se je, podobno kot Agata Zupin dan poprej, spopadal s trebušnimi težavami ter odpovedal svoj finalni nastop. 

V košarki 3×3 so se športnice uvrstile v četrtfinale in proti Franciji izgubile s 5:20, moška ekipa pa je ostala brez možnosti za odličje in bodo igrali za 11. mesto.

Pred nami je že osmi tekmovalni dan, ki bo postregel z novimi nastopi v atletiki in plavanju. Hkrati bomo stiskali pesti za strelce ter jadralce, ki jih čaka zadnji plov na teh igrah. Na igrišče pa bodo ponovno stopili košarkarji in košarkarice.
Proti večeru pa se v Slovenijo odpravlja večji del reprezentance, ki je zaključil s svojimi nastopih na 19. Sredozemskih igrah.