ZANIMIVOSTI

Osem trendov pri oblikovanju posteljnine

Spalnica sodi med (naj)intimnejše prostore doma, vzdušje v njej pa naredi posteljnina, zato se pri njenem urejanju ni treba ravnati po željah in pričakovanjih drugih, temveč jo lahko opremite natanko tako, kakor želite sami.

A pri tem vendar velja upoštevati nekaj splošnih napotkov, ki pripomorejo k temu, da postane prostor krepčilnega spanca, v kolikor se vizualno zlije s preostankom vaše hiše ali stanovanja in ob tem zadosti vsaj kakšnemu modnemu trendu tekočega leta pa ji gre le šteti v dobro.

Posteljnina je veliko več kot le dekorativni dodatek

Kot trendi, prisotni na modnih pistah, se tudi trendi, ki vladajo v svetu pohištva in notranje opreme, neprestano menjajo. Pri (pre)urejanju spalnice se je vsekakor vredno seznaniti z vsaj kakšnim od njih, kajti k dobremu počutju, zaradi katerega se zjutraj zbudite spočiti, prispevajo tako posteljnina kot drugi dodatki, med njimi okrasne blazine, luči, preproge, pregrinjalo za posteljo, pohištveni elementi, stenske obloge in slike ter v enaki meri tkanine, vključujoč posteljnino, ki jih poleg barv, vzorcev in tekstur odrejajo predvsem materiali.

Odeja Škofja Loka, podjetje s skoraj stoletno tradicijo, največ pozornosti posveča prav materialom, saj sledi njihovemu izvoru, zaradi česar ima možnost izbiranja najboljših. Slovi po vrhunski izdelavi, doseženi z lastnim razvojem in proizvodnjo posteljnine ter prešitih tekstilnih izdelkih, na področju katerih že vse od ustanovitve velja za vodilnega slovenskega proizvajalca.

Poleg tega danes del proizvodnje naslavlja na alergike in astmatike, posamezni izdelki pa temeljijo na uporabi izključno organskih materialov, ki na eni strani ščitijo zdravje uporabnikov ter na drugi varujejo naravo.

Dobra posteljnina je tako že davno postala sinonim udobja, naravnosti, trajnosti in higienskih standardov, k prav tem načelom pa se obračajo tudi trendi, ki bodo v spalnici prevladovali tekom letošnjega leta.

Aktualni trendi pri urejanju spalnice

Veliko je načinov, kako opremiti dom in spalnico, da bo ta kar najbolj podpirala vaše spalne navade. Seveda je pri tem treba upoštevati potrebe, samo razporeditev prostora, njegovo temperaturo in še marsikaj, a mora končna ureditev spalnice biti natanko takšna kakršno želite, saj se boste le tako lahko v njej resnično sprostili, medtem ko upoštevanje trendov, ki vladajo v posameznem letu, ni nič drugega kakor način, kako tudi v spalnico vnesti kanec svežine.

#trend št. 1: Pohištvo z osebnim pečatom

Dolga leta je tako v spalnicah kot v drugih bivalnih prostorih kraljeval minimalizem. A letošnje leto v tem pogledu prinaša novosti.

V modi so namreč masivno pohištvo, polno oblin ali rezbarij, sijoči, lesketajoči okvirji, kovinski leski, okrogle postelje ali postelje z baldahinom oziroma vsi kosi, v katerih je mogoče najti oseben pečat. Prej kot da kupite pohištvo industrijske izdelave zato pohištvene elemente naročite po meri, pri tem pa upoštevajte večnamenskost.

Naj bo mizica priročen kos, ki vam ponudi kratko zatočišče, ko morate nepričakovano preveriti službeno pošto, naj vas prelevi v kraljico noči, ko se na sobotni večer odpravljate v družbo ali pa naj bo le odlagalna površina pred potovanji ali vsakdanjimi obveznostmi, ki ste jih preložili na jutrišnji dan.

#trend št. 2: Udobje pred urejenostjo

Če je v preteklosti veljalo, da morate narediti vtis na obiskovalce, za kar so v spalnici najlažje poskrbeli posteljnina, prešita odeja in vzglavniki, se v letošnjem letu veliko bolj ceni udobje, medtem ko imata vizualna skladnost ter urejenost izključno eno samo nalogo: zadovoljiti vaše želje, vas sprostiti in vas podpreti pri počitku.

S tem spalnica postaja zaprt prostor regeneracije in intime ter varen kotiček znotraj doma, v katerega imajo vstop le redki.

#trend št. 3: Razkošje in toplina

Podobno kakor samo pohištvo, tudi za tekstilne elemente velja, da naj odražajo čim večje razkošje. Na tla spalnice se zato priporoča položiti preprogo, stene oblepiti s tapetami, posteljo in počivalnike pa obložiti z okrasnimi blazinami ter drugimi dekorativnimi elementi, ki odražajo toplino, mehkobo in domačnost.

#trend št. 4: Svetlobni efekti

Spalnica terja osvetlitev, ki upošteva tako funkcionalnost kot ustvarjanje sproščenega ambienta, zato naj svetlobni elementi vključujejo elegantne svetilke usmerjene svetlobe, ki zagotavljajo kakovostno svetlobo, potrebno za branje, lestence, posebej primerne za spalnice z višjim stropom, in podometne nosilce za enakomerno svetlobo v spalnicah omejene višine.

Slednji so idealni za mansarde, za katere je značilen nizek strop, letos pa za nadvse dobrodošle veljajo tudi vintage svetlobni elementi toplih odtenkov in kristalni lestenci.

#trend št. 5: Posteljnina kot jedro spalnice

Posteljnina, katere del je tudi rjuha, je kos tkanine, ki lahko v le nekaj kratkih trenutkov popolnoma spremeni prevladujoče vzdušje v spalnici, zato se za drznejšo posteljnino običajno odločajo tisti, ki trendom ne sledijo.

Že drži, da je posteljnino veliko lažje zamenjati kakor talne ali stenske obloge oziroma pohištvene elemente, podobno vlogo kakor posteljnina pa ima pregrinjalo za posteljo, ki ščiti pred prahom, pršicami in drugimi alergeni. Iz vsega sledi, da posteljnina tistim, katerih cilj ni pogosto preurejanje spalnice, predstavlja osrednji dekorativni element.

#trend št. 6: Raznolikost vzorcev in tekstur

Letos so ponovno v modi kombinacije različnih vzorcev in tekstur, pri čemer prevladujejo majhni elementi, ki ne preobremenijo prostora.

Priporočljivo torej je, da so vzglavniki čim bolj raznoliki in opremljeni z najrazličnejšimi vzorci, ki jih je mogoče ublažiti z nevtralnim ozadjem, denimo enobarvno posteljnino.

#trend št. 7: Naravni, topli, trajni materiali posteljnine

Ko gre za posteljnino, je treba izbrati material prevleke in rjuhe, skladen z letnim časom, saj bo spanec bolj kakovosten, če ga ne bosta prekinjala mraz ali potenje. Natanko zato letos prevladujejo naravni, trajnostno naravnani materiali, kakršni so bombaž, flanela, lan, žamet in svila.

#trend št. 8: Barva posteljnine kot krona spalnice

Nežne barve, kakršne so bež, barva kave, topla siva in modra, bodo tekom letošnjega leta vsekakor plenile največ pozornosti, saj so naravne ter dokaj nevtralne, zaradi česar v spalnico vnašajo sproščenost.

Topla bež posebej ustreza ozadju prostora, v kombinaciji različnih odtenkov pa ustvarja zanimive globinske efekte, nežno zelena je nadvse primerna za posteljnino in prešito odejo, ker pomirja ter daje videz urejenosti, medtem ko modra prenese bolj ali manj le tekstilne izdelke.

Za katerikoli trend letošnjega leta se odločite, vedite, da je spalnica prostor, ki vam mora povrniti čez dan izgubljene moči, vas sprostiti in vas umiriti. Zato se še prej kakor po trendih, ki jih narekujejo modne smernice, ravnajte po lastnih željah. Podjetje Odeja Škofja Loka vas bo s pestro izbiro posteljnine pri tem zagotovo podprlo.